Da, am fost si eu in piata

by Steven van Groningen on 6 February, 2017

Martea trecuta, seara, ma suna unul dintre copiii mei. “Tata! Ai auzit?” Si imi povesteste despre ordonante. ”Mergem in piata! Veniti si voi?”

Era tarziu si am lasat copiii sa se duca singuri.

Miercuri am inteles mai bine despre ce este vorba. Aveam 30 de musafiri acasa, dintre care multi s-au grabit sa ajunga in piata. Era tarziu cand am ajuns si noi, iar in partea opusa a pietei erau deja incidente pe care fortele de ordine incercau sa le aplaneze. Asa ca nu am stat mult. Totusi am ramas impresionat de ce am vazut si ne-am dus in continuare in fiecare seara, cu familia.

Prezenta mea acolo este o decizie personala. Inainte de a fi presedinte de banca sunt tata si imi pasa de viitorul copiilor mei si al tarii in care locuiesc. Nu cred ca din acest punct de vedere exista vreo diferenta fata de cei  cu care m-am intalnit acolo – clienti, prieteni, parteneri de afaceri, antreprenori, sportivi, inca o campioana olimpica, angajati. La fel ca in cazul lor, dorinta mea pentru un viitor mai bun pentru copii mei, intr-o Romania mai prospera, este total legitima.

Inteleg ca faptul ca imi pasa de ceea ce se intampla in Romania, tara unde am locuit 20 de ani si care pentru mine este acasa, ii deranjeaza pe unii. Am vazut reactii de indignare de la politicieni, declaratii ca ”nu este corect” sa ma aflu acolo.

Da, sunt si presedinte de banca. In acest rol, imi pasa de cele 5.500 familii de romani care depind de salariul de la banca, imi pasa de viitorul lor, dar si de cele 2 milioane de clienti care ne-au incredintat economiile lor si de cele 30.000 de companii finantate de banca.

Politicienii nu ar trebui sa fie surprinsi de pozitia mea. De cel putin 10 ani am acelasi discurs.

Pentru a crea valoare, pentru a creste productivitatea care ne va permite sa platim salarii mai mari avem nevoie de un sector privat performant. Afacerile au nevoie de un mediu predictibil, fara schimbari importante de legislatie facute peste noapte. Orice schimbare trebuie discutata cu cei afectati, printr-un proces amplu de consultare. Orice propunere legislativa trebuie facuta pe baza unei analize de impact – o alta prevedere legala care adesea nu este respectata de politicieni. Mediul de afaceri are nevoie de o perioada rezonabila de implementare a legilor.

Cu alte cuvinte, avem nevoie de dialog real, nu doar sa ne prefacem ca dialogam.

In ultimii 10 ani s-au schimbat prea putine din acest punct de vedere. Dialogul este evitat. De ce sa ne obosim cu contraargumente, daca este mult mai simplu sa discreditam sau sa insultam orice voce critica?

Ad hominem nu este un semn bun cand este vorba despre un proces democratic.

Imi pasa. De aceea am fost in piata. Era de asteptat ca unii vor exploata prezenta mea intr-un mod total previzibil. Este un risc  pe care mi-l asum.

{ 13 comments… read them below or add one }

Amy Ana Maria C.Neagoe February 6, 2017 at 17:52

Va MULTUMESC FOARTE MULT si VA si NE DORESC UN AN CIT MAI IMPLINIT(de justitie…)!!
Amy N.

Reply

ana February 6, 2017 at 19:59

Ohh, wat fijn is om te zien dat mensen van verschillende nationaliteiten denken zoals ik, zoals ons!
Dank u voor uw verticaliteit!

Reply

razvan coltea February 6, 2017 at 20:00

Nu , domnule van Groningen, nu aveati ce sa cautati in piata. Inainte de a fi persoana privata sunteti CEO uneia dintre cele mai importante banci din Romania. Straina. Banca ce are un punct de lucru intr-un imobil ce, inca, apartine presedintelui. Caruia ii platiti o chirie substantiala. Casa care,( a stabilit o de decizie definitiva de instanta deci statul de drept pe care il clamati) , a fost achizitionata prin fals si uz de fals. Deci, ca sa nu ma mai lungesc, prezenta dvs. la miting a fost total inoportuna. Va mirati ca este folosita politic? Ma indoiesc ca sunteti un naiv.

Reply

Gabi February 6, 2017 at 20:45

Dacă mai aveam vreun gram de speranța că băncile străine vor binele romanilor cu siguranță acum nu mai cred asta. Oare un șef de banca , la veniturile pe care le are ii pasa ce se întâmplă în România pentru copii sai? Eu cred ca este deranjat de masurile luate de guvern pentru a mai da câțiva lei și amărâților de romani, astfel încât să mai reducă din castigurile enorme ale acestor multinaționale. Nu cred ca îți pasa de România cum nici mie nu-mi pasa de Austria!

Reply

Ernest February 6, 2017 at 20:56

De-a dreptul penibila explicația! Tăcerea este cea mai buna arma! Nu vedeți ca nimeni nu citește prostiile scrise de dvs. Halal sef de banca!). Plecați în tara dvs și lumea va va uita!

Reply

Ion February 6, 2017 at 21:06

Felicitari pentru gestul dvs. d-le van Groningen. Multi uita ca dincolo de functii suntem oameni si putem actiona ca atare.

Reply

Vlad February 6, 2017 at 22:59

Multumim!

Reply

Bogdan February 6, 2017 at 23:45

Multumim!

Reply

Cri February 7, 2017 at 06:23

Dl.STEVEN VAN GRONINGEN nu a venit in Romania de dragul clientilor si al angajatilor sai, ci pentru a castiga bani. Ca atare, ar trebui sa nu-si permita sa se amestece in politica unei tari straine si care i-a oferit oportunitatea sa se imbogateasca.
Nu il tine nimeni cu forta in Romania; daca nu-i place politica din aceasta tara, este liber sa plece si sa se imbogateasca mai departe in alta tara.
Si de cand sunt copiii domniei sale experti in legislatia romaneasca ?

Reply

Conu' Leonida February 7, 2017 at 10:31

Domnule Van Groeningen, aveți tot dreptul să vă manifestați civic. Nu vă lăsați intimidat de neobolșevici. Mult succes și veel geluk !

Reply

Stefan February 7, 2017 at 11:22

Felicitari pentru atitudinea dvs. d-le van Groningen.

Tin sa va incurajez si eu sa nu va lasati intimidati de oameni care :
* critica multinationalele, dar uita ca romanii s-au furat ei intre ei ani la rand si a fost nevoie ca firme din afara cu lideri si manageri in adevartul sens sa vina sa ne dea un salariu decent, conditii de munca decente si conditii de dezvoltare profesionala si personala
* uita cine platesc cele mai mari impozite si taxe
* care nu pot empatiza cu alte persoane de alta nationalitate sau persoane care pur si simplu au alta opinie fata de a lor – motiv pentru care li se pare imposibil ca dvs sa empatizati cu poporul roman
* care in ciuda evidentelor coruptiei si a adevarului “negru pe alb” – ei tot isi sutin liderii care ii duc la sapa de lemn si care au distrus industria si economia tarii de la revolutia din 89 incoace

Reply

Goicea February 7, 2017 at 13:10

Am citit. Cereti dialog. Ce parere aveti despre contractul pe care l-ati incheiat in Sibiu cu proprietarul nelegal?
Mai este legal?
Ce ati facut in acest sens?

Reply

alex February 7, 2017 at 20:15

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post: