Sa raman sau sa plec?

by Steven van Groningen on 7 May, 2010

“Should I Stay or Should I Go?” (Sa raman sau sa plec?) este titlul unui cantec foarte cunoscut al trupei britanice de rock The Clash, de la inceputul anilor ’80. Mi-am adus aminte de el acum cateva zile si i-am cautat versurile.

Aceasta nu e o intrebare pe care sa mi-o pun des (intentionez sa raman), dar e una care imi vine in minte de cate ori intalnesc romani tineri si talentati. De obicei asta se intampla in situatii in care nu prea exista oportunitati de-a purta un dialog unu-la-unu legat de subiect, iar povestea de mai jos reprezinta raspunsul meu la intrebare.

Cu ceva timp in urma am luat pranzul cu un roman de succes. Il stiu de mult si il apreciez. Sa-l numim Bill (evit sa folosesc prenume romanesti, din motive evidente). Dupa ce-am vorbit de situatia din Romania, am ajuns sa vorbim si despre copii, cum se intampla adesea. Copiii lui Bill se apropiau de varsta la care trebuiau luate niste decizii legate de pregatirea lor universitara, iar el se confrunta cu o dilema. A recunoscut deschis ca nu era foarte mandru de modul in care isi castigase averea, iar acum trebuia sa faca o alegere. Isi putea invata copiii „cum se fac lucrurile in Romania”, ceva ce nu prea isi dorea, sau ii putea trimite sa studieze in strainatate, riscand ca ei sa nu se mai intoarca acasa.

Bill stia ca el insusi era parte a problemei, dar si ca vrea o lume mai buna pentru copiii lui. Nu mai buna din punct de vedere material, ci din punct de vedere al valorilor umane. Am inteles ca isi dorea ca ei sa fie fericiti si sa aiba succes, fara a face aceleasi compromisuri pe care le facuse el, dar ca se indoia ca vor putea realiza acest lucru in Romania.

Povestea mi s-a parut trista si am continuat sa ma gandesc la ea. (Nota pentru cei care nu au copii: sariti peste paragraful ce urmeaza!) Cand ai copii e ca si cum ai primi o a doua sansa; iar dorinta secreta a tuturor parintilor, banuiesc, este ca acestora sa le fie mai bine/sa aiba mai mult succes (indiferent cum il masuram) decat ei si sa nu faca aceleasi greseli in viata.

De cate ori ma intreaba cineva „Sa raman sau sa plec?”, ii vorbesc de dilema lui Bill. Ii spun ca sunt convins ca poate avea succes in Romania, respectandu-si valorile personale, si ii sugerez ca, in loc de alta tara, ar trebui sa incerce macar sa faca din Romania un loc mai bun. Insa orice ar face, cand va avea copii, ar fi bine sa nu se trezeasca NICIODATA in situatia lui Bill. Ar trebui sa facem tot posibilul sa cream o lume mai buna pentru copiii nostri si generatiile urmatoare. Succesul nu se masoara in bani, ci in respectul si aprecierea pe care putem spera sa le primim de la ei.

Aceasta speranta ne-ajuta sa ne pastram echilibrul si ne impiedica sa devenim cinici. In momentul in care voi deveni cinic in legatura cu viitorul (tinerilor) din Romania, voi pleca. Acum cred ca mi-am raspuns si mie insumi la intrebarea „Sa raman sau sa plec?”.

In timp ce scriam acest text nu m-am putut impiedica sa nu ma gandesc la modul in care politicienii (majoritatea) masoara succesul. Oare nu le pasa de viitor, de datoriile care se aduna, fara vreun impact vizibil asupra infrastructurii tarii, si care vor fi platite de generatiile urmatoare? Ce inseamna succesul pentru ei? Oare nu le pasa ce va scrie istoria despre ei? Oare le pasa ca milioane de romani au plecat din tara in cautarea unei vieti mai bune, iar cei tineri se gandesc la un viitor mai luminos in strainatate?

Prea multe intrebari…

{ 2 comments… read them below or add one }

Luminița October 9, 2014 at 09:46
Vasile November 3, 2014 at 08:56

E prea simplista abordarea pentru o problema foarte complexa. Cei care aleg sa plece din tara au multe si diverse motive sa o faca, nu doar pe cel ca nu se pot realiza aici. Cei mai multi pleaca pentru a castiga mai bine si pentru a se afirma in cariera. (Simona Halep, de exemplu). Asta nu inseamna automat ca renunta la Romania, la a incerca sa aiba succes aici.
Olimpici, sportivi, doctori, ingineri, economisti pleaca la universitati sau companii de prestigiu din Europa sau SUA pentru o cariera profesionala, la fel ca cei din alte tari. Ca sa ai succes international, precum Halep sau olimpicii la mate sau fizica, nu ai cum sa ramai in tara.

Fireste ca odata atins succesul, unii aleg sa ramana in strainatate (precum Steven van Groningen), dar cei mai multi se intorc. Pana la urma, plecarea e benefica pentru oricine, iar intoarcerea e o optiune. Patria fiecaruia e aceea unde se simte cel mai bine.

De acord ca trebuie sa facem o lume mai buna pentru copiii, dar asta trebuie sa o facem oriunde, in Romania sau in orice alt loc in care ne-am afla.

In cazul lui Bill, nu avem destule detalii sa ne dam seama despre ce e vorba: ce vor copiii lui, nu ce vrea el. Daca doar de (banii lui) el depinde plecarea copiiilor in strainatate, atunci ar putea fi vorba de snobism. Daca e vorba de niste copii care si-ar dori sa invete mai bine la scoli de prestigiu din strainatate sau daca urmaresc performanta internationala, nu s-ar mai pune problema plecarii.

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: